Építési tanácsadás

Nélkülözhetetlen eszközök családi ház építéshez!

1

Családi házak tervezése

Néhány szó a családi házak tervezésének fontosságáról

A saját ház létrehozásának legnehezebb része a tervezés, hiszen itt dől el, hogy milyen megjelenésű legyen, mekkora, milyen bekerülési költségű, és mennyire lesz az családra szabott. Az elkészült házban mennyi lesz az elképzelésből és mennyi a megalkuvásból.


Ezért a tervezéssel a könyvemben többet foglalkozom, mint a kivitelezéssel, mert ez mindennek az alapja. A kivitelezéssel a jó tervet esetleg csak elrontani lehet, javítani csak nagyon ritkán sikerül. Sokan esnek abba a hibába, hogy megterveztetik házukat az első, valahonnan megszerzett tervezővel, (akinek nem nézték meg a referencia munkáit) és annak ellenére megépíttetik a házat, hogy nem igazán tetszik. Hát ezt tervezték meg, én már nem változtatok rajta és egyébként is pénzbe kerülne egy másik tervezőt fogadni.

Természetesen az új tervezőnek is ki kell fizetni a tervezői díjat, ez 150-250 ezer forint. De gondoljon bele ez az összeg nem egy kidobott pénz, hiszen későbbiekben ennyibe kerül egy darab ajtó áthelyezése, ha csak ennyit akar változtatni, de ekkora változtatás nem valószínű, hogy rendbe hozza a ház használhatóságát.

Tehát csak annak a tervnek alapján építse meg házát mely igazán tetszik, ami praktikus az Ön családjának, és nincs benne semmiféle megalkuvás.

Sajnos a gyakorlat azt mutatja, hogy ma a tervezők inkább építési engedélygyártók, mint ténylegesen alkotó tervezők. Ez meglátszik az elkészült házakon országszerte.


" A gyakorlati igények kielégítése még nem alkotás,
  csupán szaporítás, vagyis mennyiségi kategória,
  s az építész gyakran meg is reked itt,
  ha az építész nem akar, vagy nem tud jószándékúan agresszív lenni,
  vagyis a tereket használó emberre hatást gyakorolni"

  Bán Ferenc Építész


Az a legnagyobb probléma, hogy a 60-as évek kezdetétől, modernizálás címszó alatt teljesen elvetettük hagyományainkat a vidéki és a polgári építkezésben egyaránt.

Modernizált házMegjelentek a négyzet alaprajzú sátortetős utcára két szoba típusú házak, és ezek a megjelenésében ronda, funkciójában rosszul hasznosítható épületek országszerte igen elterjedtek.

Ezt a típust a mai napig nem sikerült elhagyni, ma is ez az alapja az új épületeknek, kicsi változtatásokkal, variációkkal.

Sajnos a középületekben is elterjedtek a fantázia nélküli egyszerű formák csupasz, dísztelen homlokzatokkal, modernebbnek titulált megjelenése a külső üvegburkolat. Amivel sikerült teljesen tönkretenni az építészeti kézművességet, az építészeti kultúrát mindazt ami az építészetet a művészet rangjára emelte. Nem célszerű ezt a formát tovább másolni még akkor sem, ha ezeknek a képződményeknek a megálmodóit különböző építészeti nívódíjjal jutalmazták.

Most, hogy elmondtam milyen ne legyen, egy most épülő ház ,vizsgáljuk meg azt is, hogy milyennek kell lenni ahhoz, hogy esztétikus használható megjelenésében igényes ház épüljön meg elfogadható áron.


Különböző stílusok jelentek meg Magyarországon. Főbb stílusok:
 • Amerikai
 • Mediterrán
 • Bauhaus
 • És ezek keveréke

Amerikai stílusú házak

Igen nehéz meghatározni, hogy mi is az Amerikai ház.
 
Amerikai házAmerikában annyi építészeti stílus van ahány nemzet szülöttje alkotja az amerikai népet, minden nemzet vitt valami hazája építészeti szokásaiból.

Angolok a Viktoriánus stílust olaszok a mediterrán stílust és így tovább és ezek változatai adják ma is az amerikai családi házak megjelenését.

A hagyományos ház tervek a leggyakrabban épített lakások szerte az Egyesült Államokban.

Úgy tervezték, hogy megfeleljen az Amerikai házigényeinek, preferencia az életmód, a tipikus amerikai család.

A ház tervekben megjelenik egy egyedülálló, keveréke az építészeti stílusoknak, és  a funkciók érdekében  gyakran változtatnak a  részletekben a történelmi stílusok keverékekben.


Nincsen konkrét iránymutatás, a méret vagy a forma lehetővé teszi a hagyományos ház változtatását.
Az  amerikai mértékkel mért kicsi és megfizethető otthon is teljes funkcionalitású,  Általában a hagyományos családi házak  téglalap vagy L-alakú, míg vannak olyanok is, hogy más különböző alakzatokat. A kültéri és alaprajzok, a házi tervek melegek és hívogatók.

Modern amirikai házEgyszerűen lefordítva amerikaiak minden stílusirányzat elé helyezték saját igényüket a elsődleges szempont a funkcionalitás, használhatóság, praktikum.

Ezek a házak egyben tartalmazzák az igényesség jegyeit is.  Ettől lett önálló stílusú.


Fent: tradicionális amerikai és farmer házak
Jobbra: Modern amerikai ház képe.
Mediterrán stílusú házak
 
Mediterrán házMediterrán stílus jellemzője, vastag falak egyenetlenül vakolva, legtöbbször fehér színre festve.

Viszonylag kisméretű ablakok.

Égetett terrakotta tetőcseréppel fedett kis hajlásszögű látszószarufás tetők és terrakotta padlóburkolat.
Díszes vasalattal ellátott vastag faajtók és zsalugáterek, kék, zöld, vagy kékeszöld színre festve. Kovácsoltvas, vagy robosztus kőkorlátok.

Mediterrán házMediterrán házMediterrán stílusú házak


A Bauhaus


Modern kortárs stílus. Fehér vagy natúr árnyalatokban pompázó falak jellemzik, díszítések nincsenek. A külső nyílászárók egyszerű vonalvezetésűek, hatalmas méretekkel. Sehol egy díszítés, egy feleslegesnek vélt görbület. Napjainkban egyre népszerűbb. Szembetűnő a párhuzam a ma oly népszerű minimál stílus és Bauhaus között. Különösen kedvelt megoldás az aktív vagy passzív házaknál, mert egyenes vonalvezetés  miatt egyszerűbb a polisztirol burkolat  megvalósítása.

BauhausBauhaus
Bauhaus stílusú házak

Magyarországon most leginkább az említett a stílusokat másolják, keverik vagy legalábbis ezekhez hasonlítókat hoznak létre.

Szerintem kerülni kell viszont az olyan megoldásokat, amikor stílusjegyhez nagyon nem odaillő megoldásokat, vagy anyagokat alkalmaznak.

Pl: mediterrán stílusú házhoz műanyag nyílászárókat, meredek tetőt a tetőtér beépítés miatt.

Persze ez nem zavar mindenkit, van aki az ismert műsorvezetőt elegánsan öltözetűnek mondja a farmer, zakó, nyakkendő, edzőcipő szerelésben. Valami ilyen megjelenést kapnak azok a házak melyeknél nem odaillő anyagot, stílust alkalmazunk.Viszont megfigyelhető folyamat, hogy az új építészet már kevésbé karakterikus, elmosódnak a stílusok, de eltűnnek a nemzeti értékek is. Közel ugyanolyan házak épülnek az USA-ban, mint Németországban.

Magyarországon  divat lett a stílusmásolás, vagy inkább stílusutánzat.

A baj ezekkel az, hogy más éghajlati szokási és kultúrában igen eltérő népeknek megfelelő ház nem biztos, hogy nekünk magyaroknak is praktikus.


Mire gondolok?
 • Más háztartási szokásaik vannak az amerikai családoknak, és mások a teleknagyságok.
 • A beépítési szabályozások.

Ha lemásolunk egy nekünk tetsző házat, és nem vesszük, vagy nem tudjuk figyelembe venni helyhiány miatt a külső környezetet, akkor a ház már egészen más lesz.

Az adott környezetbe és az adott telekre kell a házat megtervezni, megálmodni az utcai kerítéstől, a bejárattól a kert elrendezéséig, mindezt egy egységgé kell felépíteni.

El kell vetni azt az építési szokást, hogy az utcára két szoba, bejárat oldalkertből vagy esetleg a hátsó részről legyen.

A kertet magunknak építjük, azt akkor tudjuk igazán értékelni, ha a lakásból is látjuk és nem csak akkor ha kimegyünk. Tehát a nappalit célszerű a kertre nézően megtervezni, egy üvegfal, erkélyajtó közvetlen kapcsolatával.

Elegánssá tehetjük házunkat, ha a bejáratot az utcai frontra tervezzük, egy szépen kivitelezett lépcső és bejárat kialakítás formát adhat az utcai oldal megjelenésében.
Elegáns családi ház utcai homlokzat
Előszoba és közlekedő:

Sokan ezeket úgy veszik, hogy haszontalan terek funkciója csak annyi, hogy a különböző helyiségeket összekösse, ezért ezeket a minimálisra tervezik vagy nem tervezik olyan alakja és nagysága lesz ami adódik.

Valójában ez is a lakás része, talán az egyik legfontosabb eleme.

Előszoba, szélfogó.

A ház belső megjelenésének, hangulatának meghatározója, hiszen ide lépünk be először, ha ez kicsi szűk és sötét, akkor az első benyomás is ez lesz, és ekkor funkciója is korlátozódik, valójában tényleg csak egy szélfogó lesz. Helyes az, ha a következő elvárásoknak ez megfelel.


Férjen el benne:
 • Előszoba szekrény
 • Egy ruhafogas a vendégeknek
 • Cipőszekrény
 • Tükör
 • Legalább egy ülőke
 • És annyi szabad hely, hogy vendégek fogadásakor is mindenki le tudja vetni a kabátját.

A praktikusan megtervezett közlekedőből nyílhat minden helyiség, ha ez nem így van megtervezve, akkor az átközlekedett helyiségek használhatósága romlik a közlekedési útvonal fenntartásával.


Ház terve közlekedővel és nélküle

Utcai bejáratEzt azért mutattam be, mert ez az elrendezés általánosnak mondható.

Ez a családi ház 108 m2 hasznos alapterületű kettő hálószobával, tehát kis létszámú család részére lett tervezve. Itt valójában a nappali része a közlekedő, ezért a tényleges funkciójában használt nappali lényegesen kisebb a megnevezettnél.

Ha csak annyit módosít rajta a tervező, hogy a nappali kert felöli oldalát 1,5-2 m-el a kert felé megnöveli és a tényleges közlekedőt tömör, vagy üvegezett válaszfallal leválasztja, kap egy leválasztott nappalit, aminek az is a haszna hogy a közlekedő oldali válaszfal is bútorozható, természetesen alacsony bútorral, hogy a közlekedő megvilágítását ne árnyékolja. És mindössze 6-8 m2-rel növelte a ház alapterületét, és a külső homlokzat is mozgalmasabb lett.

Természetesen az ilyen áttervezések nem sikerülhetnek jól, hiszen megvan a kötöttség. Csak annyit akartam bemutatni, hogy viszonylag kis változtatásokkal is használhatóságban nagy eredményeket lehet elérni.

Jól megtervezett az a ház, ahol kevés a kötöttség, ha változnak a család igényei, vagy esetleg eladják a házat és az új tulajdonos változtatni akar az elrendezésben, erre minél nagyobb lehetőség legyen.

Mire gondolok itt elsősorban, a középső főfalakra, ezek megosztják a ház belső területét és későbbiekben is meghatározzák az átalakítási lehetőségeket. Ha ezeket a belső főfalakat, oszlopokkal kiváltjuk, a későbbi esetleges átalakításnál kevésbé köti a tervezőt, mint a középső főfalak, és helyet is takarít meg.

Másik kötöttsége volt és van a tervezőknek a szabványos födémgerenda méretek, megkötése. Ezt a kötöttséget ki lehet váltani monolit födém alkalmazásával, itt bizonyos határok mellett szabadon lehet megválasztani a helyiségméreteket, és ez a megoldás olcsóbb is mint a hagyományos gerendás födém. A két födém bekerülési költségszámításait a megrendelhető tanácsadásban bemutatom.

Ha egyszintes házat épít és a tetőteret most nem, kívánja beépíteni, akkor is célszerű a leendő lépcső helyét megtervezni, és a födémbe a feljáróhoz szükséges részt kihagyni.

Ez nem jelent most többletköltséget, későbbiekben viszont nagyon leegyszerűsíti a beépítést, ha nem kell a vasbeton födémet bontani, hanem csak egy könnyűszerkezetes lezárást kell kibontani.

A tetőteret nagyon jól lehet hasznosítani gardrób, szárító, vagy más a földszinten már el nem helyezhető helyiség kialakítására. Ha az építkezés idején a gépészeti és elektromos betáplálást felviszik a tetőtérbe, minimális szinte elhanyagolható többletköltséggel, a beépítést későbbiekben házilagosan is el lehet végezni. Így viszonylag kis költséggel lehet a lakást bővíteni.

Ezzel a néhány soros szakmai elmerüléssel azt akartam bemutatni, hogy menyire fontosa jó előkészítés tervezés, egyáltalán az, hogy meg tudja határozni a megépítendő lakóháztól elvárt igényeit.


Építési Tanácsadás

Egy nélkülözhetetlen eszköz építkezőknek, hogy az építkezés ne rémálom, hanem egy magabiztosan levezényelhető művelet legyen!

Kattintson a blokk címére, és tegye fel építkezéssel, felújítással kapcsolatos kérdését a "Kérdezz - felelek" rovatban!

Költsévetés készítő program

A "Költségvetés készítő program" menüre kattintva egy hasznos kis programot talál, mellyel egyszerűen elkészítheti családi háza építésének költségvetését.

A proramot, az E-book vásárlók szabadon használhatják.

E-book bemutató

Családi házak tervezése
Az építkezés engedélyezése
Építkezés előtti előkészítés
Családi házak alapozása
Családi házak falazása
Családi házak födémszerkezete
Családi házak tetőszerkezete
Építkezés befejező munkálatai
Családi házak gépészete

A teljes E-book megrendelése

Balog József © 2012

Portálmotor: | InstantPortal 3.0 | On-line látogató: 4

FEL