Építési tanácsadás

Nélkülözhetetlen eszközök családi ház építéshez!

1

Esettanulmányok

Építési hibák - esettanulmányok

A felsorolt hibák elkürülhetőek lettek volna, az Építési Tanácsadás e-book áttanulmányozásával.


Itt olyan megtörtént építési hibákat mutatok be melyek odafigyeléssel megelőzhetők, lettek volna. A hibák mindig az alábbi két okra voltak visszavezethetők, a nem kellő gyakorlattal rendelkező kivitelező, vagy lelkiismeretlen munkavégzés. Illetve e kettő együtt.

Ezeket a történeteket azért írom le, mert előfordulhatnak bármely építkezésen. Van, ami kijavítható egyszerűen, viszonylag megfizethető költségen, de van, ami nem javítható ki vagy legalábbis igen magas költséggel, és ha nem figyel oda a megrendelő a javítási költséget is neki kell állnia, de a javítási munkák kellemetlenségét minden esetben.

Félig alápincézett családi ház padozata a pincézetlen részen megsüllyedt

Az épület teljesen készen volt padlófűtéses, és kerámiaburkolatú.   Az alápincézetlen részen a padló megsüllyedt és a padlóra alapozás nélkül épített válaszfal vízszintesen 1,5 m magasságban megrepedt a repedés 2-3 cm széles volt.

 Egyértelműen megállapítható volt, hogy a lábazati falak közötti  1,6-1,7 m vastagságúfeltöltést nem tömörítették meg, és ez okozta a süllyedést.

Hiba kijavítását a tulajdonos a válaszfal lebontásával és a padló feltörésével akarta megoldani, de ez esetben a padlófűtés is tönkrement volna, valamint az egész javítási munka 2-3 hetet vett volna igénybe. Hibát végül is Uratek technológiával sikerült egy nap alatt kijavítani, a javítási munka költsége 800000 Ft volt. Mindez elkerülhető lett volna odafigyeléssel és pár ezer forint döngölőgép bérleti díj költséggel. Itt egyértelműen megállapítható volt a felelős, de ha burkolatot kellet volna cserélni, nem valószínű, hogy ugyanolyan burkolatot még lehetett volna kapni,  így a közlekedő előtér és nappali-konyha burkolatát is cserélni kellett volna mert egy évvel előtte vásárolták meg a burkolóanyagot.

Padlófűtés nem működik

Az egész épület fűtése padlófűtéses rendszerrel lett megoldva. Burkolat és festés elkészülte után a padlófűtést próbálták beüzemelni, de a keringető szivattyú a fűtésvizet nem tudta megforgatni a rendszerbe. Városi víznyomással a rendszeren átfolyt ugyan csekély mennyiségű víz de messze nem annyi, mint elvárható lett volna. Sajnos itt nem volt fővállalkozó, hanem a tulajdonos külön szerződött a kőművessel és külön a fűtésszerelővel.

Ezáltal mehetett a labdázás, hogy ki rontotta el a fűtési vezetéket. Kőműves szerint eleve rossz volt a szerelés és nem ők lapították el a csöveket betonozás alkalmával.

Fűtésszerelő viszont állította, hogy ő szabályosan szerelte meg a vezetékeket, biztosan betonozáskor lettek összelapítva.

Miután beszéltem mindkét érintett kivitelezővel, kiderült a fűtésrendszert betonozás előtt nem helyezték nyomás alá, ha ez megtörténik, valamint az, hogy a fűtésszerelő jelen van a betonozás időszakában valószínű, hogy a hiba nem következett volna be, vagy ha mégis egyértelműen megállapítható lett volna a működésképtelenség felelőse.

A hiba kijavítása csak úgy lett volna lehetséges, ha a teljes burkolatot és aljzatbetont felvésik.

Tekintettel a lerakott drága Spanyol burkolatra, tulajdonos ezt nem engedte. A lakás fűtését végül is radiátoros fűtési rendszerrel oldották meg, falon kívüli csövezéssel. Jelenleg is így működik a ház télen mikor hideg a padló, szőnyeget terítenek rá.

Amikor a tulajdonos és a kőműves áttervezik a házat

Az elmúlt télen egy ismerősöm ismerőse kért meg, hogy nézzem meg a házukat, mert a nappali mennyezete erősen penészedik, és már a vakolat is kezd lemállani. Javasoltak neki különböző penészölő szereket de ez csak átmenetileg segít és csak akkor, ha nincs nagy hideg.

Valójában az történt, hogy a tetőtér térdfalának falazásakor a tulajdonos jónak találta, hogy építsenek egy erkélyt az emeleti hálószobához. Tekintettel arra, hogy a födémkészítésen már túl voltak, a kőműves azt javasolta, az erkélyt hozzák be a födémre. Azt a kis mellvédfalat, amit a tetőtér beépítésnél kell rakni a gerendás födém is kibírja, egyébként is beépítenek egy nagy erkélyajtót ami csökkenti a fal mennyiséget. Tulajdonos beleegyezett a tervezőt nem kereste meg, mert minek nem tartotta valószínűnek, hogy átadáskor számon kérik rajta ezt a kis változtatást. (Tényleg nem kifogásolták a használatbavételi eljárás szemlén!)

Tehát elvégezték az erkélyépítést, belső födémre lefektettek 2 cm lépésálló hőszigetelést, és erre tettek 6 cm aljzatbetont és szőnyegpadlót. Hogy a külső teraszburkolat lejjebb legyen mint a belső, ide már nem tettek hőszigetelést, csak víz ellen szigetelték le.

Arra nem gondoltak, hogy a szigeteletlen 25 cm vastag gerendás födém igen intenzív hőhíd lesz az egész erkély felületén, és ennek egyenes következménye lesz a penészesedés, és későbbiekben a födémszerkezet tönkremenetele. Most jobb megoldás híján az erkély padozata 12 cm-el magasabb, mint a belső padlómagasság. Nem tökéletes de nem is penészedik a mennyezet.

Természetesen érthető, ha valaki csak a megépült valóságos tereket tudja belátni, és ennek alapján módosítani, másítani szeretne. Az viszont egyáltalán nem érthető miért nem beszélte meg módosítási elképzelését a tervezővel, ebben a fázisban még lehetett volna jobb megoldást találni, mint a befejezés utáni kényszermegoldás.

Építési Tanácsadás

Egy nélkülözhetetlen eszköz építkezőknek, hogy az építkezés ne rémálom, hanem egy magabiztosan levezényelhető művelet legyen!

Kattintson a blokk címére, és tegye fel építkezéssel, felújítással kapcsolatos kérdését a "Kérdezz - felelek" rovatban!

Költsévetés készítő program

A "Költségvetés készítő program" menüre kattintva egy hasznos kis programot talál, mellyel egyszerűen elkészítheti családi háza építésének költségvetését.

A proramot, az E-book vásárlók szabadon használhatják.

E-book bemutató

Családi házak tervezése
Az építkezés engedélyezése
Építkezés előtti előkészítés
Családi házak alapozása
Családi házak falazása
Családi házak födémszerkezete
Családi házak tetőszerkezete
Építkezés befejező munkálatai
Családi házak gépészete

A teljes E-book megrendelése

Balog József © 2012

Portálmotor: | InstantPortal 3.0 | On-line látogató: 3

FEL