Építési tanácsadás

Nélkülözhetetlen eszközök családi ház építéshez!

1

Értékek az építészetben

Értékek az Építészetben

A fenntartható fejlődés olyan fejlődés mely kielégíti a jelen szükségleteit anélkül, hogy károsítaná a jövőbeli generációk képességét saját szükségletük kielégítésére.

 ENSZ. Környezet és Fejlődés Világbizottsága 1987. 


Díszített homlokzatú kúriaDíszített homlokzatú kúria

Családi (Polgári) házak az 1900-as évek elején.
Tervezési szempont volt a használhatóság mellett az esztétika is.Homlakzat dízsek terveEzek a házak még a fenti szemlélet szerint épültek, talán a fűtési költségük volt kissé magasabb a kívánatosnál. Aztán fejlődtünk.

1987- óta a lakóházaink lényegesen igénytelenebbek lettek, és kevésbé energiatakarékos.

A díszítések, a beadványi terv részét képezték. Ma a díszítéseknek nem kell szerepelni a tervekben.

A felhasznált építőanyagok nagy részben újrahasznosíthatók voltak.
Ezek az épületek finom harmóniája adott olyan utcaképet, hangulatot melyek között ma is szívesen sétálgatunk. Ezek az épületek funkciójuk mellett, esztétikai élményt is nyújtanak. Élhető városképet teremtettek.
Igénytelen kinézetű házTermészetesen nagyon nem mindegy, hogy milyen az épített környezetünk. Most már elértük a fejlődésben, hogy a házak energiatakarékosak, de esztétikai élményt nem nyújtanak, ezekből a házakból összeállt városkép a sivárság és igénytelenség összképét nyújtja.

Az ENSZ. Iránymeghatározás tökéletes, az emberi tevékenység meghatározására. Feltételezem, nagyon sokan egyetértenek vele, vagy inkább mindenki, mindaddig, míg üzleti érdeke ennek a felfogásnak nem mond ellent.


A megfogalmazástól napjainkig eltelt 25 évben csak tovább nőt a környezetterhelés. Tehát a meghatározás jó de a végrehajtási irány rossz.

Világszerte az épületek felelősek a CO2 kibocsátás egytizedéért, az energia felhasználás 15%-áért, a fafelhasználás egynegyedéért, az ivóvíz felhasználás 17%-áért.  Tehát az építészetben változtatni kell a szokásokon, az anyagfelhasználásokon, és természetesen az energiafelhasználáson is.

A CO2 gáz kibocsátás csökkentésére Magyarországon is beindultak különböző programok energiatakarékos épületek tervezésére, megépítése. Illetve a meg lévő lakásállomány szigetelésértékének feljavítása.
De mint annyiszor már most sem sikerült a helyes megoldást megtalálni, és a szereplőket törvénnyel, támogatással, szakmai kiadványokkal ÉMI segédlettel erre az útra terelni.


Felhasznált anyagoknak az alábbi kritériumoknak kellene megfelelni:

Előállításuk alacsony energiaszükségletű, előállítás során nincs vagy csak minimális a károsanyag kibocsátás.
Beépítéshez közel lettek kitermelve vagy gyártva és ezzel csökkentik a szállítások során fellépő környezeti hatásokat.
Környezetkímélő módon használhatók, karbantarthatók, elbonthatók és újra felhasználhatók.
Beépített anyagok szerkezetek épületszerkezetnél közel azonos élettartamúak, minimális karbantartási energia szükséges.
Használatuk során egészség és környezetkárosító kibocsátásuk nincs.   

Tehát ilyen anyagokat kellene beépíteni továbbiakban új épületek építésénél. Valójában a mai szokás (szoktatás) szerint az energiatakarékos ház szinte egyedüli megoldása a minden irányból legalább 20 cm vtg. polisztirolszigetelés, és műanyag nyílászárok. Csakhogy a házaknak nem csak energiatakarékosnak kell lenniük, hanem környezetbarátnak is, vagyis nem terhelhetjük tovább a környezetet olyan anyagokkal melyeknek újrahasznosítása nem megoldott, lebomlási idejük ismeretlen, de legalábbis évszázadokban mérhető. De  a háznak elsődleges feladata mégis a bentlakó emberek védelme a külvilágtól,  annak káros hatásaitól és nem lehet elsődleges feladatként megjelölni az energia előállítást ( A+ energiabesorolású házaknál)

Cinikusnak tartom a környezetvédelem címszó alatt olyan termékek ajánlását (patronálását) melynek gyártási alapanyagai benzol, etilbenzol, és sztirol. Ezen anyagok gyártásuktól kezdve terhelik környezetünket előállításuk energiaigény magas.

Nincs semmi bajom az energiatakarékos "Passzív ház" építésével, csak azt kellene tudomásul venni, hogy létrehozása nem a polisztirol használata az egyedüli megoldás. A polisztirol valóban jó építőanyag a talajszigeteléseknél, padlószigeteléseknél, olyan helyeken ahol talajvízzel, talajpárával érintkezik a szigetelés, használata itt valóban hasznos. De csak a legminimálisabb és legszükségesebb helyeken szabadna alkalmazni, mert  nem elégíti ki a bevezetőben említett  ENSZ. Környezet és Fejlődés Világbizottsága 1987. meghatározott irányelveit.
A fenntartható fejlődés olyan fejlődés mely kielégíti a jelen szükségleteit anélkül, hogy károsítaná a jövőbeli generációk képességét saját szükségletük kielégítésére.  
Polisztirol nagymértékben károsítja a környezetet már előállításában is, de elbontása után is, nem bomlik le, vagyis abszurd, hogy környezetszennyező anyagot ajánlanak a környezetvédelem érdekében. Ilyet csak az tesz akit  az eladásból keletkező haszon befolyásol, és nem  környezetvédelmi szempontok.
Nem kellene követni ezeket az ajánlásokat, még akkor sem, ha ezek az ajánlásokkal valamilyen formában szinte naponta találkozunk. 

 Egy kis kitérő:

Nemrégen jártam egy Energia megtakarítási megoldásokkal foglalkozó cég honlapján,
  Ahol az olvasók kérdéseket tehetnek fel, és a szakértő válaszol.
Megjegyzem  a választ adó szakértő épületenergetikai minősítést is végez.
Tehát az építkező kérdése

1.    Kérdés:
Most építkezünk. Az építész a tervezéskor a Porotherm HS 44 téglát ajánlotta és a tervekben is így szerepel. Az engedélyezési tervben a következő van: PTH 44 HS falazat Dryfix ragasztóhabbal U=0,29. A kérdésem az lenne, hogy ha a falakat 30cm vastag téglából készítenénk mondjuk 12cm vastag hőszigeteléssel, akkor az mit tudna az eredeti tervhez képest?
Válaszát köszönöm: Anikó
2.   
Válasz:
Kedves Anikó! Ha a falat pl. Porotherm 30 N+F téglából készítik, PTH M100 falazóhabarccsal és a hőszigetelést 12 cm vastag EPS hőszigeteléssel oldják meg, akkor a falazat hőátbocsátási tényezője U=0,21 W/ m2K, ami kb. 27%-kal jobb érték, mint az eredetileg tervezett. Üdvözlettel: 

A szakértő jó választ adott. Pontosan azt amire a  kötelező kamarai továbbképzések alatt oktatták  az Austrotherm akadémián . Polisztirol szigetelés, polisztirol szigetelés, és vannak más megoldások is de azok nem jók.
Ha a 44-es téglára javasol még 3-5 cm hőszigetelő vakolatot, akkor eredmény kb. ugyanaz viszont teljesen környezetbarát megoldás.
 Valóban kicsit jobb lesz az a bizonyos „U” érték de milyen áron.
-    Polisztirol alkalmazása esetében megszűnik a fal páraáteresztő képessége, kifelé nem tudja a párát kivezetni, így a pára lecsapódik a szigetelés mögött.
-    Olyan anyagot alkalmaz, melynek használati ideje jóval rövidebb a tégláénál, viszont lebomlási ideje ismeretlen. Előállításakor  környezetet terhelő gázt bocsájt ki.
-    Kisebb falvastagság= kisebb tömeg tehát csökken a hőtehetetlenség.  

El lehet képzelni, milyen energetikai tanúsítványt fog kiállítani az ilyen tudással felszerelkezett tanúsító ha olyan  házat minősít, ahol nincs külső hőszigetelés.
Egyébként sem értek egyet a már meglévő épületek minősítésével mert:
 
-    A meglévő szerkezeteket és azok anyagát nem lehet pontosan és megbízhatóan feltárni, padló, födém.
-    Ha megvan esetleg a terv, nem biztos, hogy úgy építették meg, régebben az állandósult építőanyag hiányban abból építettek ami kapható volt.
-    Hő kamerás méréshez min 16C° hőmérséklet különbség   szükséges, ez csak a téli hónapokban áll fenn, viszont egész évben minősítenek.

Láttam egy hirdetést mely így szólt „ Falú központjához közel  1,5 szobás konyha fürdőszobás családi ház eladó  I.ár 2.200.000 Ft”
Hát neki is kell épületenergiai tanúsítványt beszerezni 50-80 e Ft értékben. Nehogy megtévessze a vásárlót, aki  „A+”   energia besorolást várt el a a feltüntetett árért.
Magyarul, a szakértő tanúsítványt végző kimondja valamennyi pénzért a házra,  amit mindenki tud, (ha máshonnan nem akkor az árból) hogy a ház  nem a legkorszerűbb.l

Hát ezért kell tanúsítvány, no meg azért is, ha ezt a házat eladás előtt 10 cm-es hungarocellel beragasztják jó pár fokozattal magasabb energiabesorolást érhet el, hogy ez nem segít a ház tényleges energiafelhasználás csökkenésében, hát az valószínű, de az anyagot megvásárolta


Építési Tanácsadás

Egy nélkülözhetetlen eszköz építkezőknek, hogy az építkezés ne rémálom, hanem egy magabiztosan levezényelhető művelet legyen!

Kattintson a blokk címére, és tegye fel építkezéssel, felújítással kapcsolatos kérdését a "Kérdezz - felelek" rovatban!

Költsévetés készítő program

A "Költségvetés készítő program" menüre kattintva egy hasznos kis programot talál, mellyel egyszerűen elkészítheti családi háza építésének költségvetését.

A proramot, az E-book vásárlók szabadon használhatják.

E-book bemutató

Családi házak tervezése
Az építkezés engedélyezése
Építkezés előtti előkészítés
Családi házak alapozása
Családi házak falazása
Családi házak födémszerkezete
Családi házak tetőszerkezete
Építkezés befejező munkálatai
Családi házak gépészete

A teljes E-book megrendelése

Balog József © 2012

Portálmotor: | InstantPortal 3.0 | On-line látogató: 2

FEL