Építési tanácsadás

Nélkülözhetetlen eszközök családi ház építéshez!

1

E-book - Családi ház építési tudásbázis

 

Épületgépészet

 


Bemutató változat!

Csak kivonatot tartalmaz!


 


 


 Épületgépészet gyűjtőszó alá van besorolva:

 • Vízellátás
 • Csatornázás
 • Gázellátás 
 • Fűtés
 • Hűtés (klíma)

Ma már ide sorolhatnám a műszertechnikát, mint vezérlést is.
Tervezés itt jellemzően a kötelező tervek elkészítésére: gáz, víz terjed ki. Nagyon kevés családi ház fűtését terveztetik meg, ezt általában rábízzák a fűtésszerelőre. Nagy valószínűséggel a fűtés működni fog, de nem biztos, hogy energiatakarékos is lesz. Persze ha belegondolunk, a ház kötelezően előírt hőtechnikai tervezésében, ami sok esetben nem egyenlő a tökéletes energiatakarékossággal, érthető, hogy a fűtéstervet csak újabb kiadásnak tekintik. Persze nem lehet elérni egyedül egy jó gépésztervvel sem a tökéletes energiatakarékos házat. Hogy a mai szemmel energiatakarékos legyen a ház, elejétől a végéig ezt kell szem előtt tartani, nincsenek nagy megtakarítási lehetőségek, csak sok apró megoldás végeredménye lehet az energiatakarékos ház.

De vegyük sorjában a különböző építési fázisok szerint:

 • Építés során hőtechnikai szempontból megfelelő anyagok lettek beépítve, nincsenek hőhidak.
 • Megfelelő nyílászárók lettek beépítve.
 • Padló alatti aljzat is hőszigetelt.

Épületgépészeti munkáknál további energia megtakarítást lehet elérni, kis odafigyeléssel.


Vízszerelés és csatornázás

Mikor jöjjön a vízvezeték szerelő?

Legelőször a csatorna alap vezetékek, és a vízvezeték betáplálását a házba az alapon keresztül kell átvezetni, ezért a szerelőnek a lábazati beton elkészülte után, de még a szerelőbeton előtt kell az alapvezetékeket kiépíteni. Lefolyóvezetékkel fel kell állni a WC. csatlakozásához, és elágazást kell beépíteni az egyéb szaniterek csatlakozásához. 50 mm, vagy az feletti vezetékeket a szerelőbeton alatt kell megszerelni, mert a felső szigetelő és aljzatbetonba ettől nagyobb méretű vezetéket nem lehet elhelyezni, lejtéskialakítással. Tehát, ha több WC,, vagy emeleti betáplálás is van a lakásban, azt mind a szerelőbeton alatt kell megszerelni.

A lefolyóvezetékhez a későbbiekben már csak bontással lehet hozzáférni, tehát úgy kell elkészíteni, hogy az hosszú időn keresztül javítás nélkül alkalmas legyen a vízelvezetésre.  

A lefolyócső anyaga erre alkalmas, ha nem alkalmaznak helyszíni felmelegítéssel készített tokozott és ragasztott kötéseket. Csak gumigyűrűs kötést szabad alkalmazni padlóba fektetett csöveknél.


Csővezetékek méretezése

Ahhoz, hogy a fűtésrendszer jól működjön, mindig a megfelelő keresztmetszetű csövet kell alkalmazni. A csövek anyagára meredeken növekszik az átmérő növekedéssel. Tehát bekerülés szempontjából sem mindegy, hogy milyen átmérőjű csővezetékkel szerelik meg a rendszert. 

Viszont, ha kis átmérőjű csövek vannak beszerelve, az áramlás sebességét kell növelni. Ezt viszont csak egy újabb nagy teljesítményű keringető szivattyú beépítésével lehet elérni. Ez a megoldás azért sem megfelelő, mert a fali kazánokba be van építve a keringető szivattyú, másrészt, ha ezt meg is lehet kerülni a nagy fordulatszámú szivattyú működése hangos, és természetesen ez is pénzbe kerül. Tehát ez esetben is a legjobb megoldás, ha a szükségesnek megfelelő csőátmérővel vannak a radiátorok megtáplálva.

Helyes csőátmérő megválasztásához az alábbi táblázat nyújt eligazítást:

 • 2500 watt teljesítményig 15x1 mm műanyag bevonatos rézcső;
 • 2500-5000 watt teljesítmény között 18x1 mm;
 • 5000- 10000 watt teljesítmény között 22x1 mm; 
 • 10000-15000 watt teljesítmény kötött 28x1 mm rézcső;

(A teljesítményt már a radiátorméretezésnél megkapta, itt is ezt a számot kell alkalmazni.) Osztó megtáplálásához a rákötött radiátorok össz. teljesítményét kell figyelembe venni. Eltérő csőtípus esetén a belső átmérőnek megfelelő csövet kell alkalmazni.


Ajánló:

Gépészet fejezetben tárgyalom a villanyszerelést, víz-, gázszerelési és a fűtésszerelési munkákat.


Itt többek között megtalálja a helyes radiátor és padlófűtés méretezést, mely információ elég arra, hogy ellenőrizze a gépésztervben kiírt mennyiségeket. Ennek hiányában önállóan is kiszámolhatja a szükséges radiátor méreteket, vagy a padlófűtő cső ideális hosszát és fektetési távolságát.
Építési Tanácsadás

Egy nélkülözhetetlen eszköz építkezőknek, hogy az építkezés ne rémálom, hanem egy magabiztosan levezényelhető művelet legyen!

Kattintson a blokk címére, és tegye fel építkezéssel, felújítással kapcsolatos kérdését a "Kérdezz - felelek" rovatban!

Költsévetés készítő program

A "Költségvetés készítő program" menüre kattintva egy hasznos kis programot talál, mellyel egyszerűen elkészítheti családi háza építésének költségvetését.

A proramot, az E-book vásárlók szabadon használhatják.

E-book bemutató

Családi házak tervezése
Az építkezés engedélyezése
Építkezés előtti előkészítés
Családi házak alapozása
Családi házak falazása
Családi házak födémszerkezete
Családi házak tetőszerkezete
Építkezés befejező munkálatai
Családi házak gépészete

A teljes E-book megrendelése

Balog József © 2012

Portálmotor: | InstantPortal 3.0 | On-line látogató: 2

FEL