Építési tanácsadás

Nélkülözhetetlen eszközök családi ház építéshez!

1

E-book - Családi ház építési tudásbázis

 

Befejező munkák:

 


Bemutató változat!

Csak kivonatot tartalmaz!
Befejező munkák:

Ha a ház szerkezetileg készen van, és elkészült a villanyszerelés, gépészeti alapvezetékek, valamint a belső vakolási munkák, építtető kicsit leenged. Látja a megépített házát, és megnyugszik, már majdnem kész, csak nyílászárók, burkolás, festés maradt hátra, és vége van az építkezésnek. Házépítésre szánt idő és energia kimerül a burkolóanyagok kiválasztásával. Valójában viszont még nagyon sok tennivaló van az ellenőrzésben, mert általában ezeknél a munkafázisoknál szoktak szinte javíthatatlan és súlyos hibákat elkövetni a kivitelezők. Tehát semmi ok a lazításra, építtetőnek minden lehetséges szabad idejét az építkezésnél kell tölteni.

Következő munkafázisok, padló vízszigetelése, hőszigetelése, majd végleges aljzatbeton elkészítése, és természetesen vele egy időben a padlóba kerülő fűtés és elektromos vezetékek kiépítése. Hát ez már önmagában is hibalehetőség, hogy ennyi szakmának kell együtt dolgoznia.

 Leggyakoribb hibák, melyeket a kivitelezők ebben a fázisban elkövetnek.

 A korszerűbb építkezés több munkafolyamatot is jelent, a 15-20 évvel előtti építkezéshez képest. Akkoriban a kőműves helyezte el a nyílászárókat falazással egy időben, asztalost csak akkor hívtak, ha gyalulni, passzítani kellet a nem záródó ablakokat.

Most viszont nyílászárókat falazás és belsővakolás után sok esetben a szerkezetlegyártója helyezi el a nyílászárókat. De még az aljzatbeton elkészítése előtt közvetlenül a padló vízszigetelése után be kell, (kellene) építeni az ajtók fogadószerkezetét régi nevén a vakküszöböt. Sokan vitatják, hogy ez kinek a feladata, az aljzatbetont készítő kőművesnek, vagy az asztalosé, aki jöjjön ki a területre az építkezésnek ebben a fázisában elhelyezni a vakküszöböt.  Ezért sok esetben elmarad a küszöb beépítése, aminek a következménye, hogy a szigetelés tetejére készült aljzatbetonra helyezik az ajtókat. Ez esetben viszont az aljzatbeton külső és belső oldal között nincs megszakítva, ezáltal aktív hő hidat képez.

Aljzatbeton készítésekor elszokott maradni az ajtó alatt a dilatáció beépítése, vagyis az aljzatbeton megszakítása, ennek hiányában az aljzatbeton és a burkolat elreped, de nem biztos, hogy a küszöb alatt, vagy annak hiányában a burkolatváltónál, hanem valahol a fal vastagságában.  Ha viszont készül dilatáció, nem elég az aljzatbeton megszakítása, a dilatáción átmenő gépészeti vezetékeket védőcsövön keresztül kell átvezetni.

És még sok egyéb ilyen jellemző hibák keletkezhetnek az építkezésnek ebben a fázisában.


 Ajtónál burkolatváltás alatt  elmaradt dilatáció  következtében elrepedt aljzatbeton:

 


Könyöklő párkányok

Faltakaró és vízelvezető, funkcióján kívül díszítőszerepük is jelentős. Ezért a külső könyöklőket nem célszerű vékony 2 cm vastagságú lapok beépítésével elintézni, ennek díszítő hatása nincs, árban viszont nem sokban különböznek a vastagabb változattól.


A külső ablakpárkányok anyaguk szerint lehetnek:

  • műkő,
  • természetes kő,
  • műmárvány,
  • szálerősítésű finombeton,
  • beton,
  • de lehet élére állított kisméretű tégla is.

Külső könyöklő vízszintes hossza legyen nagyobb az ablaknyílás teljes méretétől, a könyöklő fal sík kiállásának megegyező méretével, de ha függőleges párkányt is építettek, akkor ezt kell figyelembe venni, mint ablaknyílást. ( ld. kép)


 Ajánló. 

A befejező munkák fejezet végigtárgyalja a teljes építőmesteri befejező munkákat:
Külső, belső vakolást, mindenanyagú burkolási munkák kivitelezését és azok jellemző hibáit. De ez a fejezet tárgyalja a homlokzatdíszítéseket, párkányokat és festés mázolási,   hőszigetelés, munkákat illetve ezeknél a munkafázisoknál jellemzően elkövetett hibákat és a helyes megoldásokat mutatja be. Munkafolyamatokat sok ábrával teszi érthetővé nem szakember részére is.Építési Tanácsadás

Egy nélkülözhetetlen eszköz építkezőknek, hogy az építkezés ne rémálom, hanem egy magabiztosan levezényelhető művelet legyen!

Kattintson a blokk címére, és tegye fel építkezéssel, felújítással kapcsolatos kérdését a "Kérdezz - felelek" rovatban!

Költsévetés készítő program

A "Költségvetés készítő program" menüre kattintva egy hasznos kis programot talál, mellyel egyszerűen elkészítheti családi háza építésének költségvetését.

A proramot, az E-book vásárlók szabadon használhatják.

E-book bemutató

Családi házak tervezése
Az építkezés engedélyezése
Építkezés előtti előkészítés
Családi házak alapozása
Családi házak falazása
Családi házak födémszerkezete
Családi házak tetőszerkezete
Építkezés befejező munkálatai
Családi házak gépészete

A teljes E-book megrendelése

Balog József © 2012

Portálmotor: | InstantPortal 3.0 | On-line látogató: 3

FEL