Építési tanácsadás

Nélkülözhetetlen eszközök családi ház építéshez!

1

E-book - Családi ház építési tudásbázis

 

Tetőszerkezeti munkákBemutató változat!

Csak kivonatot tartalmaz!


 


 


Tető és szerkezetei

Feladata az épület utolsó szintje felett lezárni a teret, és az épületet megvédeni az időjárás káros hatásaitól. Ez a szűken vett funkcionális szerepe, valójában azonban sokkal több szerepet kell, hogy betöltsön. Meghatározza az épület megjelenését, erősen befolyásolja stílusát és használható teret képez.

 

Az emberiség történetében a házépítés a tetőépítéssel kezdődött.

Ezek voltak az egymásnak döntött valamilyen természetes anyagok, nád, pálmalevél, faág, vagy ami az adott területen előfordult.

Közös vonásuk viszont az volt, hogy az anyagok egymásnak döntve tartották magukat.

Ma is ez az alapja a tetőépítésnek, két egymásnak döntött lapszerkezet, különböző formában összekapcsolva.

 

Kép: Hagyományos nyeregtetős ház.


Tetőszerkezet rétegrend, tetőtér beépítés esetén:


Tetőtér beépítés, nem csak annyit jelent, hogy a szokásos fólia, ellenléc fedés réteg alá, még beépítenek valamekkora hőszigetelést, majd a szarufák alsó síkját leburkolják.  Beépítés esetében megváltozik a szerkezet épületfizikai terhelése.  Gondoskodni kell a lakásoldalról  érkező pára, valamint a fedés felől ható meleg levegő kiszellőztetéséről. Ezek nélkül a tetőtér felmelegszik, és a kiszellőztetés hiányában a szerkezetben beindul a gombásodás, majd a szerkezet tönkremenetele. Mégis nagyon sok esetben alkalmaznak tetőtér beépítés esetében 1"-os ellenlécet, kiszellőztető csatorna kialakítására. Átlagos tetőnél a 6 cm-es ellenléc alkalmazása  kb. 25.000 Ft többletköltséget jelent. Tudom, hogy építkezésnél minden Ft számít, de ez a befektetés nagyon megéri, mert cserébe nyári melegben is lakható tetőteret kap.

A következő ábrán, a piros nyíllal jelölt a meleg levegő kiszellőző csatorna és a kék nyíllal jelölt a párakiszellőztető. A két csatornát a párazáró fólia választja el egymástól, a felső meleg levegő kiszellőző csatorna magasságát a szarufára szegezett ellenléc vastagsága határozza meg, míg az alsó csatorna magasságát a beépített szarufa és a szigetelésvastagság közötti különbség adja.


Építési Tanácsadás

Egy nélkülözhetetlen eszköz építkezőknek, hogy az építkezés ne rémálom, hanem egy magabiztosan levezényelhető művelet legyen!

Kattintson a blokk címére, és tegye fel építkezéssel, felújítással kapcsolatos kérdését a "Kérdezz - felelek" rovatban!

Költsévetés készítő program

A "Költségvetés készítő program" menüre kattintva egy hasznos kis programot talál, mellyel egyszerűen elkészítheti családi háza építésének költségvetését.

A proramot, az E-book vásárlók szabadon használhatják.

E-book bemutató

Családi házak tervezése
Az építkezés engedélyezése
Építkezés előtti előkészítés
Családi házak alapozása
Családi házak falazása
Családi házak födémszerkezete
Családi házak tetőszerkezete
Építkezés befejező munkálatai
Családi házak gépészete

A teljes E-book megrendelése

Balog József © 2012

Portálmotor: | InstantPortal 3.0 | On-line látogató: 2

FEL