Építési tanácsadás

Nélkülözhetetlen eszközök családi ház építéshez!

1

E-book - Családi ház építési tudásbázis

 

Födémszerkezetek

 


Bemutató változat!

Csak kivonatot tartalmaz!


 


 Födémek

Födémek rendeltetése a terek lefedése, és a meghatározott terhek megtartása és átadása a teherhordó falakra.

A födémek lehetnek, teherhordók és önhordók:

  • Teherhordó födémek, más szóval járható födémek, melyek a saját önsúlyukon kívül képesek egyéb hasznos terhek, hordására is. Ilyen terhek: hasznos terhelések, válaszfalak, tetőszerkezet terhelése. Ezeknek a födémeknek feladata még a teherhordó falak merevítése, egybetartása is.
    Ezeknek a födémeknek nagy az önsúlya, mert általában tartószerkezetük betonanyagú.
  • Önhordó födémek szerkezete általában faszerkezetű. Ilyen födémek a tetőtér beépítésnél a fogópárok burkolata. Régen nagyon elterjedt volt a fafödém alkalmazása. A vasbetongerendák bevezetése fokozatosan kiszorította a fafödém alkalmazását. Talán azért is, mert a szegénység jelképe lett a minden hagyományt eldobni szándékozó időszakban. Pedig ez a födémmegoldás jobb sorsra érdemes. Nagyon hangulatos lehet a fafödém, látszó gerendákkal. Tetőtér beépítésnél sokkal szebb megoldás, ha látszódnak a fogópárok, mintha a teljes mennyezeti rész síkra van burkolva.

De visszatérek a födémekhez. Míg a vasbetongerendás födém m2-re 18.000 Ft Monolit vasbeton födém 13.000Ft a fafödém már 11.000 Ft/m2 áron elkészíthető. Hátránya viszont az, hogy tetőtér beépítés esetén a lépéshangok nagyon áthallatszanak, és fafödémre vizesblokkot nem szabad építeni. De nagyon jól alkalmazható olyan helyen, ahol a családot nem zavarja a felső szinten való járkálás, mert minden hálószoba azon a szinten van. A vizesblokk alatti födém pedig készülhet vasbetonból.


Ajánló:

Ez a fejezet végigtárgyalja az alkalmazható födémrendszereket fafödémtől, a gerendás födémváltozatokig. Bemutatja előnyeiket és hátrányaikat. Megismerteti a helyes készítési módokat, és segítséget nyújt a választásban.Építési Tanácsadás

Egy nélkülözhetetlen eszköz építkezőknek, hogy az építkezés ne rémálom, hanem egy magabiztosan levezényelhető művelet legyen!

Kattintson a blokk címére, és tegye fel építkezéssel, felújítással kapcsolatos kérdését a "Kérdezz - felelek" rovatban!

Költsévetés készítő program

A "Költségvetés készítő program" menüre kattintva egy hasznos kis programot talál, mellyel egyszerűen elkészítheti családi háza építésének költségvetését.

A proramot, az E-book vásárlók szabadon használhatják.

E-book bemutató

Családi házak tervezése
Az építkezés engedélyezése
Építkezés előtti előkészítés
Családi házak alapozása
Családi házak falazása
Családi házak födémszerkezete
Családi házak tetőszerkezete
Építkezés befejező munkálatai
Családi házak gépészete

A teljes E-book megrendelése

Balog József © 2012

Portálmotor: | InstantPortal 3.0 | On-line látogató: 1

FEL